Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Krupce začal platit zákaz podomního prodeje

20. 3. 2024

zakaz.jpeg

Vedení města Krupky vyslalo jasný vzkaz všem neposlušným prodejcům a takzvaným „energošmejdům“. Radní schválili nařízení o zákazu podomního a pochůzkového prodeje, které od 15. února platí na celém správním území města. Hlavním cílem nařízení je zamezit podvodným obchodním praktikám a prodejcům, aby neokrádali nejzranitelnější skupiny obyvatel.  

„V poslední době se na nás často obraceli občané s tím, že po jejich domech chodí nejrůznější prodejci energií, ale i dalšího zboží, a nabízeli jim v uvozovkách výhodné nabídky. Proto jsme vznesli požadavek na zákaz podomního prodeje. Považuji to za preventivní nástroj, jak alespoň částečně bojovat proti takzvaným šmejdům a nekalým praktikám,“ vysvětlil ředitel městské policie Jiří Petrák.

V případě porušení nařízení hrozí podomním prodejcům až desetitisícová bloková pokuta na místě a u správního orgánu sankce až do výše 100 tisíc korun. Podle Jiřího Petráka ovšem není hlavním cílem zmíněného nařízení udělovat pokuty, ale odradit neslušné prodejce od toho, aby na území města operovali. „Chceme tím ochránit nejzranitelnější skupiny obyvatel, tedy hlavně seniory,“ doplnil starosta Jan Kuzma.