Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zelený odpad nepalte. Uložte ho na kompost nebo do bionádob

21. 3. 2024

Řada zahrádkářů a kutilů se po zimě pustila do potřebného úklidu svých zahrádek.

krupka-zeleny-odpad.jpeg

V této souvislosti je však důležité připomenout, že úklid by nikdy neměl doprovázet dým z pálení zeleně a dalšího odpadu. V takovém případě totiž majitelé zahrádek porušují zákon o ochraně ovzduší a riskují vysoké pokuty.

 

„Podle nařízení města, kterým se stanovují podmínky spalování tuhých paliv pro malé spalovací zdroje znečišťování a pro spalování suchých rostlinných materiálů na území města Krupka, lze venku spalovat pouze dřevo, dřevěné uhlí, suché rostlinné materiály a plynná paliva určená výrobcem,“ podotýká Jiří Petrák, ředitel městské policie.

 

Pokud se lidé při jarním úklidu své zahrádky potřebují zbavit čerstvého zeleného odpadu, mají hned několik možností, jak to udělat. Mohou ho například uložit na kompost, do nádob na bioodpad nebo ho nechat uschnout a až poté spálit. Další z možností je pak odvézt odpad do sběrného dvora.

 
Pokud by se někdo rozhodl čerstvý odpad ze zeleně přece jen spálit, může si v krajním případě vykoledovat až padesátitisícovou pokutu. A to by byly jistě zbytečně vyhozené peníze.