Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zubrnická železnice se stala opět filmovou lokací

8. 2. 2024

Před téměř padesáti lety se v Zubrnicích na Ústecku natáčel legendární snímek pro celou rodinu Páni kluci. A nyní opět ožila Zubrnická museální železnice. Natáčela se tu jedna ze scén připravovaného filmu režiséra Jána Sebechlebského Tichá pošta.

 

Film vzniká podle předlohy respektovaného spisovatele, scenáristy a dramatika Jiřího Stránského. Pod scénářem je spolu s režisérem Sebechlebským podepsaná i jeho dcera Klára Formanová. Příběh o odvaze, přátelství a hrdinství se bude natáčet v zimě v Ústeckém a Libereckém kraji - např. ve skanzenu Zubrnice, Terezíně, na řece Jizerce, v Horní Dušnici nebo v Kryštofově údolí.
 
Zubrnice jsou v posledních letech rájem pro filmaře. Kromě filmu Páni kluci zde vznikla také pohádka Dešťová víla. Zubrnice vytipoval jako vhodné místo pro natáčení architekt, nezávisle na něm ho však objevil i sám režisér. „Máme tu nádraží, které potřebujeme, školu, chalupy a stodolu. Takže nám z toho vyšlo, že to bude fajn místo pro natáčení," uvedl režisér Ján Sebechlebský.
 
V hlavních rolích diváci uvidí Matěje Hádka, Judit Bárdos Pecháček, Karla Dobrého nebo skvělého slovenského herce Daniela Fischera. Snímek vstoupí do kin 27. února 2025, v roce významného výročí osmdesáti let od konce druhé světové války.
 
Snímek realizují společnosti 8Heads Productions s.r.o. a Arinafilm s.r.o. Štábu v regionu pak po celou dobu natáčení pomáhá Filmová kancelář Ústeckého kraje.
 

zubrnice-1.jpeg

Zubrnická museální železnice zajistila dodávku historického vlaku – autentické parní lokomotivy

lk.jpeg

Natáčelo se i v Libereckém kraji

zubrnice-2.jpeg

Jednou z hlavních postav snímku z období druhé světové války je Karel Dobrý